Que és CIUTADANES VOL I?
És una publicació que no sols dignifica el treball de les dones, sinó que contribueix a crear referents femenins per a les futures generacions. Per fer que les xiquetes i també els xiquets, puguen imaginar ser allò que vulguen, sense limitacions i fa possible que entre totes i tots anem construint la genealogia de les dones valencianes. saguntines, un treball per aconseguir ser una societat igualitària. Un treball per fer visibles a les dones, per tindre referents
Per que fer este treball?
Aquest recull de ressenyes el varem iniciar després de llegir el llibre ‘Dones valencianes que han fet història’ i Aitana, la meua filla, hem demanava referents de dones en la nostra ciutat i ens varem adonar que no hi havia un llibre o un document on trobar-ne. És important tant en casa com en l’escola se parle de dones, per a tindre eixa sensibilitat, Pot ser ha sigut l’educació però jo com molts altres homes hem estat educats en un matriarcat i és per això que brollen de nosaltres unes noves masculinitats que ens fan tindre com a referents CIUTADANES del nostre municipi que han fet, i fan, història i màtria.
Màtria?
Sempre diuen que la nostra pàtria és la nostra infantessa. Sempre discrepe d’esta frase en una cosa. Pot ser que al ser criat on els referents sempre han sigut les dones jo sempre la interprete d’un altra manera. La meua màtria és la meua infantessa.
Màtria, és un neologisme utilitzat per escriptores com Virgínia Woolf, Isabel Allende i Christa Wolf per a representar la reconstrucció del terme pàtria, lògica que ja esmentava Plutarc en l’antiga Grècia, i que en el segle XVII era referit en la llengua castellana per derivar-se aquesta de la pròpia terra.
Però per a tu qui es un referent en la teua vida?
Si, és cert que un dels meus referents és el meu pare i a ell li dec poder afrontar un full en blanc. Però és ma mare qui hem guia, qui durant la meua edat d’infantessa marca el camí pel que sempre he anat. Ha tret tot el productiu que tinc dins. Ella s’ha preocupat per a que la meua societat, el meu entorn, sigues el millor possible. Pot ser, segur que si, ella ha sigut el meu far per tal de ser com soc. En està equació també intervé la meua germana en la que colze a colze he anat creixent com a adult i com a persona. I com no! No puc oblidar a la meua companya de viatge i a les meues filles, no entendria la vida sense elles. Ella hem fa tindre els peus en terra i hem fa vore la realitat des dels seus ulls, uns ulls de vida, de lluita i de responsabilitat. Elles educades en el feminisme i en la igualtat hem fam repensar sobre la meua vida i el meu entorn i com, les dones, elles han fet la meua vida més fàcil i senzilla.
Penses que l’educació és important?
Mira, tornant a perquè fer un treball així. L’educació és important tant en casa com en l’escola i és en eixe espai que naix la ‘xispa’ que li fa a la meua filla preguntar-se per el seu entorn i saber més. Com diu la cançó de Zoo “La Mestra”, fa tres anys “…arriba una mestra rebel, decidida, valenta” que fa que ella i els seus companys i companyes és pregunten alguna cosa més que si “dos i dos són quatre” i evolucionen d’una “escola reglada” a una manera de donar classe on l’experiència marca el dia a dia. Poder fer projectes i evolucionar en una “infància en disputa és conquesta” i és en eixe moment quan la mestra és converteix en una guia cap a una co-educació basada en l’entorn.
Que dones estan incloses en este recull de ressenyes que han fet i fan historia a Sagunt?
En aquest primer volum troben a Cristina Plumed, Lola Torrent, Isabel Cordero, Mónica Navarro, Gloria Calero, Marga Pin, Teresa García, Evangelina Rodríguez, Carmen Aranegui, Victoria Khrami, María La Jabalina, Carmen Leal, María Castaño, Laura Méndez, Tere Tur, Lina Badenes, Amparo Vayá, María Herraiz , Lola López, Amparo Sánchez, Begoña Cortijo, Maria Josep Picó, Palmira Benajas, Rosa Benet i Elena Uriel.
I d’aquestes CIUTADANES, quina t’ha marcat més?
Doncs a quasi totes les conec personalment. Però per afinitat i per temps compartit Teresa Garcia podria ser una de la que més m’ha marcat, així com Monica Navarro, Maria Josep Picó, Rosa Benet, Palmira Benajas… si continue et diria totes!
I perquè aquestes 25?
Pot ser siga perquè totes elles és reconeixen per el gran públic. Després de fer una llista de més de 140 dones si que ha sigut molt difícil sols agafar 25 però amb al intenció de que se puguen fer diferents volums a continuació. S’ha intentat ficar dones de diferents espais que han trencat sostres de cristalls i altres que no. Creant així referents per a totes les xiquetes i xiquets.
Més informació en http://www.albertllueca.com/p/ciutadanes-volumen-1.html