La Diputació de València ha reunit este dijous en un acte celebrat en la Beneficència als responsables locals de 49 ajuntaments de la província, els últims a adherir-se a una Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere en creixement permanent que compta ja amb 111 integrants i un pressupost anual de mig milió d’euros. A tots ells els han donat la benvinguda la diputada d’Igualtat, Eli García, i el president de la institució, Toni Gaspar, qui ha instat els presents a “no perdre l’ànim ni el sentit crític per a aconseguir d’una vegada per sempre una societat amb dones lliures de violència”.
La responsable provincial d’Igualtat, Eli García, ha començat l’acte lamentant “un mes de maig extremadament dolorós amb un degoteig inadmissible de dones mortes a les mans de les seues parelles o ex parelles; una dura realitat que alguns s’obstinen a no veure i que ens obliga a continuar treballant en xarxa, des de la base de la coeducació, per a eliminar els estereotips masclistes i detectar i detindre a temps qualsevol indici de violència de gènere”.
Per a donar una resposta ràpida i homogènia es va crear la xarxa provincial que pretén “acabar amb la miserable violència contra les dones, que té com a únics responsables a homes masclistes i covards”. Ho afirma el president Gaspar, qui considera que “la sensibilitat i la ràbia han d’anar acompanyades d’un esperit crític perquè alguna cosa no està funcionant en el moment en què continuen morint dones”. Gaspar ha agraït el treball de l’àrea d’Igualtat i els consistoris perquè cresca esta “xarxa inexpugnable que aporta recursos econòmics, experiències i eines per a protegir la dignitat de les dones i la justícia social”.
Noves eines
Entre les eines i mecanismes en els quals treballa la delegació que dirigix Eli García destaca la producció de dos pel·lícules, una de ficció i un documental, que es distribuiran entre els membres de la xarxa perquè es treballe el missatge de coeducació i erradicació d’estereotips des de la infància en tots els ajuntaments que s’han sumat a la iniciativa provincial i els que demanen la seua adhesió en un futur.
Una altra novetat és l’acord que la diputada Eli García està tancant amb la SAREB per a posar a la disposició de dones víctimes de violència de gènere habitatges socials en diversos municipis. “És un pas més en les polítiques transversals que treballem des de la intensitat i l’eficàcia per a dotar de recursos a les localitats que formen part de la nostra xarxa i a les dones que patixen la xacra de la violència masclista”, explica la diputada, que coincidix amb el president de la Diputació en la necessitat del consens i la unanimitat en la gestió d’este gran problema comú des de les administracions públiques. “En este tema no caben estratègies partidistes per a un desgast interessat de l’oponent ni fer del matís trinxera, perquè només la unitat i la determinació contra els assassins pot acostar-nos al final del malson”, sentència Gaspar.
Acte presencial
L’acte de la Beneficència, “molt esperat després de més d’un any sense trobades presencials a causa de la pandèmia”, ha servit per a oficialitzar l’adhesió a la Xarxa de 49 ajuntaments d’entre 400 i 20.000 habitants. Alcaldes, alcaldesses i responsables locals en matèria d’Igualtat han recollit les plaques acreditatives que entrega la Diputació per a instal·lar en els municipis, entre ells les diputades Pilar Sarrión, Amparo Orts i Mentxu Balaguer en representació d’Anna, Moncada i Corbera; i el diputat Ximo Segarra, alcalde de Benaguasil.
Els responsables provincials han avançat que la corporació continuarà aportant a la seua Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere els recursos necessaris i que s’adaptarà el reglament per a facilitar l’adhesió dels ajuntaments més xicotets i que disposen de menys recursos per a complir amb els requisits que marca el reglament de la plataforma provincial. L’objectiu és que continuen sumant-se a la xarxa poblacions com Ràfol de Salem, que amb tot just 450 habitants compta amb dos plans d’igualtat i, com assegura la seua alcaldessa Carolina Mengual, estan disposades a “compartir experiències per a donar la millor resposta davant esta barbàrie de la qual totes i tots som conscients i a la qual hem de fer front implicant la gent gran però sobretot als més xicotets”.