“El total de la multa ascendeix a 11.000 euros, de la cartilla i les ajudes ja m’han llevat 4.500, quan la meua pensió no aconsegueix els 700 euros”, afirma Amparo Molina en la roda de premsa celebrada el 20 d’abril –en la Societat Coral El Micalet de València- per la plataforma solidària que, en suport a la seua causa, va ser impulsada fa unes setmanes per més d’una vintena de col·lectius socials.
“Estem demanant l’indult”, detalla l’activista, jubilada de 66 anys, que percep una pensió mínima per mobilitat reduïda; “hem dirigit un escrit al Síndic de Greuges i el Defensor del Poble”, afegís Amparo Molina.
Les seues companyes la defineixen com una militant de base, molt lluitadora (pacífica) i combativa, especialment en la defensa de les persones majors. Prossegueix amb el relat en la conferència de premsa, retransmesa per mitjans independents com a Ràdio Klara o Ràdio i Televisió del Poble (RTVP): “Estan perseguint-me per la via penal; m’han inclòs en una llista negra; a qualsevol manifestació a la qual assistisc, em ‘chequean’ com si fóra una delinqüent… Els ensenye el carnet (d’identitat) i és una multa que m’arriba, però jo no tinc per què amagar-me”.
Un portaveu de la Plataforma va explicar l’origen dels fets; en la Plaça de l’Ajuntament de València es va organitzar una concentració (comunicada) de suport a la població de Catalunya que va tractar d’exercir el dret a l’autodeterminació l’1 d’octubre de 2017, durant la presidència del dretà Mariano Rajoy. En aqueix context i el mateix dia, es va produir un “incident” verbal amb un matrimoni que va irrompre en l’acte amb banderes espanyoles monàrquiques i intenció provocadora. La parella va presentar una denúncia -per presumpta agressió- contra Amparo Molina.
L’integrant de la Campanya va subratllar la “discrepància” de versions, “incongruències” i “falsedats” en el testimoniatge de la part denunciant. També la falta de proves aportades durant el judici. A més va destacar la importància en el cas de la Reforma del Codi Penal i la Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana (o Llei Mordassa), de 2015, que atorga prioritat -en els procediments sancionadors- a les denúncies, actes, atestats o testimoniatges dels agents de l’autoritat (Article 52).
Pepa, activista del 15-M i companya de militància d’Amparo Molina, va fer referència a l’actitud d’una dona “que no es doblega, sobretot quan sap que té raó”. Com resumir l’experiència vital que implica la repressió? “He vist a Amparo molt abatuda, fins i tot s’ha donat un maltractament psicològic; i molt sofriment, perquè batallar contra la denominada ‘justícia’ és molt dur; s’ha sentit molt sola”.
En la roda de premsa Pepa subratlla el suport de l’advocada, que de manera desinteressada ha portat la causa durant quatre anys; “sobren els jutges arcaics, franquistes, que hi ha massa…», conclou.
Ratificada pel Tribunal Suprem, la sentència condemnatòria, ferma, de 11.000 euros a Amparo Molina inclou multes, indemnitzacions i despeses judicials. “Li han sostret de la seua llibreta tots els estalvis, té una economia precària i no pot pagar aquestes quantitats; en cas de no fer-ho, pot ser que –si el jutge així ho determina- haja de complir pena de presó”, explica el comunicat de la Plataforma Solidaritat Amparo Molina.
Una de les possibles vies que plantegen els col·lectius és el recurs davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), però aquesta opció planteja dificultats econòmiques. Per aquesta raó han obert un compte corrent a les contribucions solidàries. Un altre dels fronts és la Campanya per a la recollida de signatures digitals. I en les xarxes socials Alerta Solidària –que va estar present en la taula davant els periodistes- va denunciar el “frau del procés penal” i la celebració d’un concert el 10 de juny a València.
Entre els primers col·lectius a manifestar el seu suport figuren Alerta Solidària (organització anti repressiva de l’esquerra independentista dels Països Catalans); el centre social i cultural Ca Revolta de València; la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià; la Coordinadora Ciutat Vella de València; Cadires contra la Fam; Intersindical Valenciana; Familiars de les Fosses 128 i 115 de Paterna i la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH) d’aquest municipi; o l’Assemblea de Veïns de Benimaclet.
El manifest de suport, del 15 de març, destaca la participació d’Amparo Molina en la fundació del col·lectiu iaiosflautas, en la denúncia dels abusos bancaris als pensionistes i contra els desnonaments. Se li va detindre i va acusar d’un suposat delicte d’odi. El procés judicial contra la lluitadora -feminista i republicana- va començar en 2018: va ser condemnada en 2020 per l’Audiència Provincial de València (“Una iaiaflauta, a judici. Amparo som totes” va ser el lema de la concentració organitzada –el 18 de juny de 2020- a la Ciutat de la Justícia de València).
El document posa l’accent en “la posició totalment polititzada de la part contrària, la fiscalia i el mateix jutge (…); les úniques ‘proves’ que s’han presentat són la declaració del matrimoni, la d’un policia nacional, que no va estar presencialment en els fets i un vídeo (en el canal) Youtube”. El Manifest ressalta, d’altra banda, la necessitat que amb “urgència” la ministra de Justícia, Pilar Llop, aprove la sol·licitud d’indult a favor d’Amparo Molina.
Des d’una perspectiva més àmplia, la Plataforma subratlla el context de “repressió selectiva” en l’estat espanyol (per exemple, en 2017 Irídia, NOVACT, el Institut de Drets Humans de Catalunya, lafede.cat i el Grup de Periodistes Ramon Barnils van presentar l’informe Violació de drets civils i polítics. Setembre-octubre -fins al dia 7- de 2017 a Catalunya. Fa referència a “atacs a la integritat física i psíquica de les persones, així com tracte inhumà i degradant amb greu desproporció d’utilització de la força per part de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat contra població civil pacífica i 893 persones que van resultar ferides”).
Rebel·lió ha publicat aquest article amb el permís de l’autor mitjançant una llicència de Creative Commons, respectant la seua llibertat per a publicar-lo en altres fonts.