Farmamundi posa en marxa l’atenció d’emergència facilitant l’accés a l’aigua i sanejament a la població desplaçada després de l’erupció del volcà Nyirangongo en Goma, República Democràtica del Congo, el passat 22 de maig. Més de 14.000 persones desplaçades en els assentaments de la localitat de Sake reben dispositius de transport i bidons per a l’emmagatzematge d’aigua segura, kits de protecció enfront del COVID-19 i formació per a la prevenció de malalties com el còlera.
“Posarem el focus en la promoció de la salut comunitària per a reduir la incidència de malalties transmissibles d’origen hídric i respiratori. Busquem millorar les condicions de salut i higiene de 1.329 famílies mitjançant l’accés a kits d’higiene, transport i emmagatzematge d’aigua, articles de protecció i prevenció enfront del COVID-19, així com dispositius de rentada de mans i d’excretes”, explica la responsable d’Acció Humanitària de Farmamundi, Tania Montesinos, que apunta que la localitat de Sake ha rebut, en l’última setmana, a més de 35.000 persones desplaçades després de l’erupció del volcà.
La iniciativa, que es desenvolupa al costat d’al costat de l’ONG local Programme de Promotion de Soins Santé Primaires (PPSSP), compta amb el suport del Fons d’Emergències de Farmamundi i de l’activació dels convenis d’emergència que l’ONG manté amb la Xunta de Galícia, la Generalitat Valenciana i l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).
Aigua segura, formació i kits de protecció COVID-19
La infraestructura bàsica de subministrament d’aigua en la zona nord de Goma ha sigut destruïda, afectant 500.000 persones. “És necessària la distribució d’emergència d’aigua potable i la reparació de la infraestructura a llarg termini. La falta d’accés a l’aigua suposa un risc important per a la salut, que es relaciona amb els brots de còlera”, continua Montesinos.
La província també es veu amenaçada per la incidència de diverses epidèmies. La pallola, la malària i el còlera han sigut tradicionalment les principals causes de mortalitat a la regió, especialment entre menors de cinc anys. El brot d’ébola, a l’agost de 2018, i la crisi sanitària causada per la pandèmia de coronavirus (Kivu Nord és la segona província més afectada del país) ha posat de manifest, una vegada més, la feblesa dels sistemes locals de salut per a donar respostes adequades. L’equip de PPSSP compte que “l’hospital Health Africa de Goma ha enviat als seus pacients a altres instal·lacions sanitàries de la ciutat que es troben col·lapsades davant la creixent demanda de serveis”.
Per tot això, es repartiran bidons per a l’emmagatzematge d’aigua segura i garantir la higiene personal de 1.979 famílies, així com promoure la neteja i la desinfecció d’espais en els assentaments de Sake. Es distribuiran 2.000 Kits de protecció enfront del COVID-19, amb màscares i gel desinfectant, a persones desplaçada i en situació més vulnerable amb l’objectiu de reduir el risc de contagi de coronavirus.
Per a assegurar l’accés de les dones a la salut menstrual i reduir la incidència d’infeccions relacionades amb la salut sexual i reproductiva, la intervenció també contempla el repartiment de 325 kits d’higiene a dones i adolescents.
Així mateix, es capacitarà a 20 agents comunitàries sobre protecció contra l’explotació i l’abús sexual i sobre mesures de prevenció de còlera. “Es duran a terme 240 sessions i accions de sensibilització per a desmuntar rumorologies i promoure la salut positiva. Les promotores de salut impulsaran un canvi cultural basat en la participació, l’autocura i la corresponsabilitat en la construcció de salut comunitària”, conclou Montesinos.
Suport a la població desplaçada
L’erupció del Nyiragongo, el passat 22 de maig, va deixar 32 morts i va afectar en un primer moment a més de 288.000 persones, provocant a més l’evacuació d’entre 400.000 i 500.000 persones de la ciutat de Goma, situada a 20 quilòmetres del volcà.
La República Democràtica del Congo alberga una de les majors poblacions de persones desplaçades internes del món i la major del continent africà. La província més afectada és Kivu Nord, amb 1,8 milions de persones desplaçades internes (34% del total del país), on la deterioració de la situació de seguretat constitueix una amenaça per a la població civil.
Membres del Fons d’emergències:
Laboratoris Viñas, Cinfa, Esteve i Kern Pharma; Distribuïdora Farmacèutica de Guipúscoa S.A; els Ajuntaments de Terrassa i Vilafranca del Penedès, Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics d’Espanya, Consell Andalús de Col·legis Oficials de Farmacèutics, els Col·legis Oficials de Farmacèutics d’Albacete, Alacant, la Corunya, Barcelona, Bizkaia, Castelló, Còrdova, Girona, Osca, Lleida, Madrid, Múrcia, Navarra, Santa Cruz de Tenerife, Tarragona, Terol, Saragossa, el Molt Il·lustre Col·legi Oficial de Farmacèutics de València i Associació A+D.