“En este mateix moment, la Diputació assumix les competències de Divalterra SA”. Amb esta frase del president Gaspar ha finalitzat el ple extraordinari que ha aprovat l’acord històric per al traspàs del personal de la fins ara mercantil al Consorci de Bombers i la pròpia Diputació, que donarà pas a la dissolució de l’antiga Imelsa, hui Divalterra. El ple ha donat llum verda al dictamen amb els vots a favor de l’equip de govern i La Vall ens Uneix, mentre la resta de l’oposició ha votat en contra.
En la seua primera intervenció en la sessió extraordinària celebrada en la Beneficència, Toni Gaspar ha agraït “el treball incansable dels habilitats nacionals i la implicació dels treballadors de l’empresa per a prendre una decisió transcendental 30 anys després de la seua creació, de la mà de la llei i aliens al soroll dels qui no han sabut o no han volgut aportar res per a garantir el futur d’estes persones, treballadors de la Diputació, i que ningú d’ara en avant els increpe pel carrer pel fet de pertànyer a una empresa amb una fosca reputació heretada”.
El dictamen aprovat este divendres acorda l’assumpció i continuació de totes les funcions de Divalterra per part de la Diputació de València. D’una banda, se sol·licita al Consorci Provincial de Bombers que assumisca la gestió directa del servei de prevenció d’incendis forestals que realitzen els brigadistes, el cost del qual finançarà íntegrament la corporació provincial; per una altra, la resta del personal de Divalterra serà transferit a la pròpia corporació provincial que, respectant els drets dels treballadors, podrà reorganitzar els serveis per a integrar-los en la institució. Els liquidadors continuaran gestionant les funcions que assumiran el Consorci i la Diputació fins a la data d’acceptació efectiva del traspàs de competències.
Després de l’aprovació del dictamen en el ple extraordinari, tots els treballadors tant de la Diputació com de Divalterra han rebut un correu electrònic amb l’històric document, elaborat pels tècnics de la corporació. L’enviament inclou un adjunt amb un text del president Gaspar en el qual informa el personal de la institució de l’obertura d’un “nou període on prevaldrà únicament l’estabilitat laboral dels treballadors i l’òptim desenvolupament de les seues funcions”.
La missiva anima a totes les àrees de la Diputació i especialment a la plantilla de Divalterra a “continuar treballant de manera conjunta per a aconseguir l’únic objectiu comú, que és posar fi a una situació insostenible durant dècades i donar tranquil·litat, protecció i futur a més de 600 treballadors”.
“Un gran dia per a la Diputació”
El debat previ a la votació del dictamen ha avançat el rebuig del PP, Ciutadans i Vox a un acord històric que en la seua opinió s’adopta “amb excessives presses i sense unanimitat”. La portaveu de Ciutadans, Rocío Gil, va demanar deixar el document damunt de la taula en considerar que l’informe dels tècnics no es va pujar a temps a la plataforma digital de la Diputació, i va anunciar un recurs de reposició per a reclamar la nul·litat de l’acte malgrat que el secretari de la corporació va aclarir la validesa del procés i la procedència de la votació.
En la mateixa línia es va manifestar el portaveu popular, Vicent Mompó, per a qui la motivació d’este acord de dissolució de Divalterra “és política” i genera “una tensió innecessària als treballadors”. Per a Mompó, “no es pot tancar una empresa investigada per la Fiscalia i Antifrau”. També va votar en contra del dictamen el diputat de Vox Joaquín Ales pels “dubtes que planteja l’extinció i les possibles raons polítiques davant la mala reputació de l’empresa”, encara que va matisar prèviament que “no sóc qui per a contradir un informe tècnic de Secretaria ni endeví per a saber si la solució plantejada és la més oportuna”.
Els vots favorables al dictamen van arribar de part de l’equip de govern i La Vall ens Uneix, on el diputat Joan Sanchis va valorar l’informe dels habilitats nacionals per a “respectar l’esperit fundacional de l’empresa, a través de la incorporació dels seus treballadors al Consorci i la Diputació amb un estudi posterior de cada situació personal”.
En representació de Compromís va intervindre Xavier Rius, qui va començar assegurant que “les valencianes i valencians han d’estar contents perquè este és un gran dia per a la Diputació i la majoria dels treballadors de Divalterra”. “Ens trobem una empresa amb la UCO damunt i una imatge abominable i, malgrat intentar dignificar-la, en 2018 vam haver d’anunciar el seu tancament ordenat i estudiar totes les alternatives amb reiterats informes de les persones que saben”, ha explicat Rius, per a qui “era impossible garantir el bon funcionament amb la figura jurídica actual”.
El vicepresident Carlos Fernández Bielsa, en representació del PSPV, ha rebutjat “jugar en el fang entrant en la dinàmica del soroll i la crispació”. Bielsa ha celebrat el “gran acord de futur que s’ha aprovat per unanimitat en tres taules de negociació i que ha tingut el suport sense fissures dels habilitats nacionals”. Per al diputat socialista, “no hi ha hagut gens de pressa, sol informes i un acord sens dubte jurídic per a aportar solucions a problemes heretats i garantir el futur i la dignitat d’estos treballadors de la Diputació”.
El president, Toni Gaspar, ha pres de nou la paraula per a tancar la sessió i ha insistit en la importància d’un acord històric que exigia “altura de mires” i al qual s’ha arribat “de la mà dels tècnics, els treballadors i la llei”. Gaspar ha lamentat “tant de temps perdut”.
Junta General
Després de la sessió extraordinària, el ple de la Diputació s’ha constituït en Junta General de Divalterra i ha aprovat, sense cap vot en contra, els comptes anuals i l’informe de gestió de 2020. A continuació, la mateixa Junta ha celebrat una sessió extraordinària sol·licitada pel PP, Ciutadans i Vox per a donar compte de la situació processal i laboral del cap dels serveis jurídics de Divalterra, José Luis Vera, en la qual el secretari del Consell de l’empresa i de la Diputació, Vicente Boquera, ha donat resposta a la sol·licitud dels grups de l’oposició.