El text que es votarà el dia 21 és dur amb la justícia espanyola però demana als sobiranistes que complisquen la llei
Curiosament, el projecte de resolució va ser divulgat mitjançant una nota de premsa pel Govern central però també per ERC i ahir mateix pel mateix Pere Aragonès en la convicció de totes dues parts que el text avala, si no en tot, en part les seues posicions.
L’esborrany de resolució ha sigut elaborat pel parlamentari letó Boriss Cilevics, del grup socialista i verd, que ha abordat en paral·lel els casos d’Espanya i Turquia. Despús-ahir el text de Cilevics va rebre el suport de la Comissió d’Assumptes Jurídics i Drets Humans, després de ser rebutjades les esmenes dels representants espanyols del PSOE i del PP.
Ni violència ni alçament tumultuari
Tant la resolució com l’extens informe que l’acompanya –signat pel mateix ponent i que no serà votat– posen èmfasi en el fet que el delicte d’organitzar un referèndum il·legal va ser abrogat pel Parlament espanyol en el 2005, que no va haver-hi violència ni “alçament tumultuari” –un argument clau en la sentència del Suprem–, i que la justícia espanyola ha patit ja “diversos revessos” de tribunals alemanys, belgues i britànics.
No obstant això el relator constata al mateix temps que Espanya té una “democràcia viva”, amb “una cultura de lliure i obert debat públic”, i que els independentistes van violar la Constitució, especialment, en les decisions adoptades en el Parlament en les jornades del mes de setembre del 2017 malgrat ser repetidament advertits.
Per tot això, s’insta a Espanya a reformar el seu Codi Penal referent als delictes de rebel·lió i sedició, i a “considerar el perdó o l’excarceració” dels polítics catalans presos, a més de retirar els procediments d’extradició en curs contra polítics que són a l’estranger i a abandonar altres causes judicials pels fets del 2017.
S’insta a Espanya a reformar el seu Codi Penal referent als delictes de rebel·lió i sedició
Es demana així mateix garantir que el delicte de malversació de fons públics s’aplique només per pèrdues de fons pressupostaris que realment s’hagen executat.
La resolució és contrària al fet que s’intente fer canviar les idees polítiques dels condemnats com a contrapartida de l’indult o d’un tracte penitenciari favorable, encara que a aquests presos “se’ls pot requerir que perseguisquen els seus objectius polítics sense recórrer a mitjans il·legals”.
Finalment, es fa una crida al diàleg a totes les forces polítiques a Catalunya “en el respecte total a l’ordre constitucional d’Espanya”.
La resolució demana retirar els procediments d’extradició en curs contra els polítics catalans que són a l’estranger
En l’informe adjunt, Cilevics destil·la les seues opinions personals i sosté que haver criminalitzat l’actuació dels independentistes “converteix als polítics en herois o màrtirs”. En diverses ocasions qualifica les penes de “desproporcionades” i apunta que una condemna per desobediència haguera sigut més adequada. El diputat letó conclou les seues extenses reflexions amb aquesta frase: “Potser un diàleg obert i inclusiu serà un millor mètode per a convéncer al poble català que quedar-se a Espanya és la seua millor opció”.