Enquesta de preguntes per a estructurar el debat (amb reflexions complementàries de contextualització):
- Primera Qüestió: Quina significació i importància doneu a la idea d’“identitat valenciana” o “personalitat valenciana”? Creieu que és necessàriament “essencialista” i, per tant, immobilista i excloent?
El poble valencià, pot reduir-se a un conjunt inorgànic de ciutadans o posseeix una sèrie de característiques i valors propis que cal desenvolupar i defendre (llengua, cultura, dret…)?
Penseu que és raonable i pertinent assumir la concepció de “nació valenciana”?
Reflexió complementària: Valencianitat no essencialista vs. revival de nacionalismes excloents/identitaristes d’Estat. És el constructivisme social l’alternativa als discursos identitaris de caràcter essencialista? O cal una visió més integrada/equilibrada entre demos/DDHH/voluntarisme, d’una banda, i etnos/identitats històriques d’altra banda? El país “és”, “es fa sols per la voluntat i l’activisme cívicosocial” o “es fa cívicament quan hi ha una base històrica i sociocultural prèvia”?
2. Segona Qüestió: Quina relació hauria d’existir entre valencianisme, emancipació social i sensibilitat ecològica?
Quin lloc concediu a les comarques dins del procés de construcció nacional del País Valencià?
Reflexió complementària: Com fer del valencianisme un pol d’arrelament de la persona tant en termes de relació social (vs. l’individualisme aïllador neoliberal) com en termes d’integració ecològica amb el territori (reptes del canvi climàtic, de la transició ecològica i del respecte al paisatge). En perspectiva d’allò local envers allò global, és la comarca l’àmbit territorial a potenciar per a conrear la consciència nacional valenciana?
3. Tercera Qüestió: El concepte de sobirania, a hores d’ara en crisi, caldria redefinir-lo o prescindir d’ell? Què en penseu de la “via federal” com a horitzó polític per al nostre país?
Reflexió complementària: Enmig de la crisi de la sobirania estatal moderna (de caire centralitzador i homogeneïtzador) i l’auge d’un corporativisme oligàrquic impulsat pel capital transnacional, com hem de pensar el concepte de sobirania? És aprofitable, redefinible o cal prescindir d’ell? Són alternatives idees com la de cercles de sobiranies compartides, el principi de subsidiarietat o una sobirania entesa com a retorn del dret a decidir a la ciutadania?
4. Quarta Qüestió: Quin creieu que és el lloc que pertoca al poble valencià dins dels següents àmbits (o “esferes de sobirania”): comunitat lingüística valencianocatalana, Corona d’Aragó, Estat espanyol, península ibèrica, Arc Mediterrani, Unió Europea?
Quina vigència jurídicoconstitucional concediu als Furs del Regne de València, tant en l’àmbit del dret privat com en el del dret públic? I, en el seu cas, s’hauria de portar avant un procés de “reintegració foral”?
Reflexió complementària: Des d’una perspectiva realista i complexa de geometries variables en clau sociopolítica, socioeconòmica i lingüísticocultural, quins marcs d’integració i quins horitzons discursius són més adients per a garantir la unió i pervivència del poble valencià dins d’una multiplicitat de connexions i lligams amb altres espais geogràfics i humans: la recentralització estatal, l’autonomisme descentralitzador, la federalització, el regionalisme europeista, la potenciació de l’arc mediterrani, l’iberisme, el foralisme institucionalista?
Data i lloc de celebració: dilluns, 9 de maig de 2022 (Dia d’Europa), Sala d’Actes del Departament de Filosofia del Dret i Política
Organització: Grup d’Estudis sobre Personalisme i Cosmopolitisme del Departament de Filosofia del Dret i Política de la UVEG
Ernest Vidal Gil, Emília Bea Pérez, August Monzon i Arazo, Alfred Martínez i Seguí i Ana Colomer Segura.
FACULTAT DE DRET
Campus dels Tarongers
Edifici Departamental Occidental
Avda. dels Tarongers s/n
46071 VALENCIA
[1] Atesa la composició de la taula-redona per part de cinc intervinents, el moderador organitzarà el temps en 4 parts corresponents a les 4 preguntes plantejades, deixant així 6 minuts a cada intervinent dins de cadascuna de les 4 parts del debat a fi que exposen els seus arguments. Finalment hi haurà un torn obert de preguntes al públic de vora 20 o 30 minuts; temps que també podria usar-se per a rebatre’s idees entre els mateixos membres de la taula. Les preguntes plantejades als intervinents es lliuraran també al públic assistent en un full imprès per a reduir el temps de parlament del moderador i centrar més el debat.
Jornada de Reflexió i Debat: Veus plurals en un valencianisme per al s. XXI. Paradoxes i alternatives. Dilluns 9 maig, Facultat de Dret 17h. Taula redona: Articulació política dels drets dels valencians: autogovern autonòmic, federalització, sobiranisme. pic.twitter.com/dGjqP917mH
— República Valenciana #Republicavalenciana (@RVPVE) May 1, 2022