MADRID/VALÈNCIA | 27/07/2021
La decisió s’até al dictamen cientificotècnic del Centro de Estudios y Experimentación de Obras Públicas (CEDEX) i compta amb l’aval de la Comisión Central de Explotación de Trasvase Tajo Segura i del Consejo Nacional del Agua. A més, el Consejo ha modificat les tarifes que renoven cada dos anys per a l’aprofitament de l’Aqüeducte Tajo-Segura, en compliment de la Llei d’aigües de 1980.
Una vegada que el Reial decret entre en vigor, després de la seua publicació en el Boletín Oficial del Estado, el Gobierno afirma que l’acord permetrà una gestió “més ordenada i estable” del sistema de l’aqüeducte, amb avantatges tant per a les conques cedents com les receptores.
La quantitat mensual d’hm³ trasvasables s’establirà en funció de les existències conjuntes dels embassaments de Entrepeñas i Buendía al començament de cada mes, amb un màxim anual total de 650 hm³ en cada any hidrològic (600 hm³ per al Segura i 50 hm³ per al Guadiana).
Els quatre nivells es modifiquen i queden de la següent manera: S’autoritzarà un transvasament mensual de fins a 60 hectòmetres cúbics en situació de nivell 1, és a dir, quan les existències siguen iguals o majors que 1.300 hm³ o quan les aportacions conjuntes entrants a aquests embassaments en els últims dotze mesos siguen iguals o majors que 1.400 hm³.
En nivell 2, quan fins ara s’autoritzaven fins a 38 hectòmetres cúbics, es passa a permetre un transvasament màxim de 27 hectòmetres cúbics mensuals quan les existències conjuntes siguen inferiors als 1.300 hm³ (sense arribar als volums del nivell 3) i les aportacions dels dotze mesos previs no arriben als 1.400 hm³.
El Reial decret indica que si l’aigua emmagatzemada en tots dos embassaments de capçalera està en la forqueta de 586 i 688 hectòmetres cúbics d’aigua embassada -segons els mesos- es considerarà nivell 3, una “situació hidrològica excepcional” en la qual l’òrgan rector podrà autoritzar discrecionalment i de forma motivada una transferència màxima de 20 hectòmetres cúbics mensuals.
Finalment, igual que abans de l’aprovació d’aquest nou Reial decret, quan la quantitat d’aigua embassada siga inferior a 400 hectòmetres cúbics no se cedirà quantitat de cap aigua, en ser considerat aquest volum nivell 4.
Per tant, la principal modificació de la regla es dóna en el nivell 2, que fins ara fixava 38 hectòmetres cúbics d’aigua al mes des de la capçalera del Tajo quan es donaren les condicions establides i ara aqueix desembalse serà de 27 hectòmetres cúbics.
En concret, subratlla que la conca el benefici per a la conca cedent és per als embassaments de Entrepeñas i Buendía, que disposaran durant més temps de major volum d’aigua emmagatzemada, i les receptores perquè en racionar l’aigua que reben mensualment podran mantindre el flux constant durant més temps sense interrupcions.
Així, assenyala que rebran menys aigua al mes però un major nombre de mesos i de manera automàtica, sempre que es donen les condicions regulades en el transvasament, la qual cosa permetrà una millor planificació per als usos de reg i uns altres.
El Reial decret inclou també les noves tarifes per a l’aprofitament de l’aqüeducte Tajo Segura per a “recuperar els costos anuals d’explotació, funcionament i conservació, així com la recuperació de les amortitzacions de les inversions realitzades per l’Estat”.
El càlcul s’ha realitzat d’acord amb el procediment normalitzat i reglat, i han de liquidar-se anualment als usuaris del transvasament. Les fins ara vigents van ser aprovades pel Consell de Ministres el 9 de juny de 2017 i van entrar en vigor el 17 de juny d’aqueix mateix any.
El quadre de tarifes varia per a cada grup d’usuaris del transvasament i té caràcter biennal i entraran en vigor una vegada que siguen publicades en el Boletín Oficial del Estado. Per a fixar-les s’ha treballat amb tots els col·lectius implicats, representats en la Comissió Central d’Explotació de l’Aqüeducte Tajo- Segura, on han tingut l’oportunitat d’analitzar i fer observacions que han sigut incorporades al text definitiu i aprovat aquest dimarts.
La Unió de Llauradors arremet contra Puig i Mollà
La Unió de Llauradors i Ramaders ha lamentat que “el Consell de Ministres ha consumat l’anunciat pel Govern de Castella-la Manxa fa uns dies” i “escenifica la persecució del Gobierno en matèria hídrica cap a la Comunitat Valenciana”.
Per a l’organització agrària, “es tracta d’una autèntica persecució per part del Govern cap a les demandes hídriques de la Comunitat Valenciana i de la província d’Alacant i una desaparició pas a pas del transvasament d’aigua del Tajo al Segura“, ha assenyalat el responsable d’Aigua de la Unió a Alacant, José Jesús Sanmartín.
El representant agrari ha demanat al president de la Generalitat, Ximo Puig, i a la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, que “es planten de debò davant Madrid, que deixen de parlar de transvasament irrenunciable i que actuen fins a les màximes conseqüències per a defensar una aigua que, a més d’un dret, és una necessitat”.
La Unió ha denunciat a més “la politització de nou dels assumptes de l’aigua que no beneficien en absolut als agricultors i la necessitat de reclamar aigua suficient i de qualitat per a la Comunitat Valenciana”, perquè “la nostra contribució al conjunt d’Espanya és netament superior al que rebem en aigua”.
“Per exemple, la província d’Alacant aporta una part substancial de les millors hortalisses, verdures, fruites, entre altres productes, que consumeix tota Espanya i la resta d’Europa; per això l’aigua ha de ser tractada i gestionada com el que és, un bé públic i no susceptible de mercadejos polítics”, ha indicat la Unió.
El Gobierno, amb l’aprovació del Consell de Ministres, “continua fent passos en contra de la Comunitat Valenciana i dels seus regants”, ha criticat, abans d’afegir que “hui ha reduït els llindars de transferència d’aigua del Tajo al Segura i un altre dia arribarà la pujada dels cabals ecològics, l’altre dia es descobreix que el conveni de l’Embassament d’Alarcón desapareix del Pla Hidrològic del Xúquer”.
La Unió s’ha preguntat “quin serà el pròxim afront que consenta el president Sánchez a la vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, cap als interessos hídrics de la nostra terra”.
Al seu judici, tampoc el president de la Diputació d’Alacant i president del PPCV, Carlos Mazón, “contribueix a pacificar els interessos de l’aigua i possibilitar la unió de tots els interessats”. Ha criticat que Mazón no compte aquest dimecres amb l’organització en un acte per a informar de les accions que emprendrà la corporació provincial, perquè “és un assumpte de tanta importància” que “s’hauria de tindre en compte el criteri de totes les parts implicades”.
“Tots aquests canvis governamentals en relació amb l’aigua creen una incertesa molt gran entre els productors, perquè no sabem al final el que plantar, no animen per a res a la gent jove que es vol incorporar al sector i posen en molt seriós perill bona part de l’horta que subministra a Europa; pel que el Govern es posa de costat de les importacions de productes d’altres països en lloc de per les de proximitat”, ha indicat José Jesús Sanmartín.