La crònica de CANFALI
El legado cultural y político de Balaguer

Casi seis años desde la muerte de Vicent Balaguer se han reactivado los actos para recordar su figura y obra. Esta semana se ha presentado una asociación cultural que lleva su nombre y que preside Dolors Alexandre, la persona que acompañó Balaguer en sus últimos años de vida.
La Asociación Cultural Republicana Vicent Balaguer pretende continuar la tarea cultural y la política de uno de los intelectuales más inquietos de la comarca, y del resto del País Valenciano. Colaborador de CANFALI MARINA ALTA desde su primer número (1976) hasta el final de su vida, Balaguer hizo casi de todo: artículos de investigación histórica, columnas literarias y de opinión, tres libros sobre la Dénia de posguerra y la de la democracia, actor teatral, política, danzas… Era una persona siempre dispuesta a colaborar en cualquier iniciativa que se le propusiera, “para escribir, para recitar, para protestar, para habla o para participar en algún acontecimiento social”, según afirmó Dolors Alexandre en el acto de presentación, realizado el miércoles en La Casa de la Palabra, de Baleària Puerto. Además, Vicent Balaguer dedicó esfuerzos importantes para visibilizar y poner de relieve los personajes ilustres de Dénia, desde el tenor Cortis o el historiador Chabàs hasta vecinos que habían hecho algo importando en sus vidas.
Dolors Alexandre remarcó que “Vicent fue una persona vitalista y social por antonomasia, con una trayectoria vital muy rica de experiencias y de valores que queremos que sea la fuente de inspiración de los objetivos de la asociación”. La primera cosa que se ha hecho es impulsar la reedición de su primer libro, ‘Niños de los años difíciles”, que se presentará el próximo miércoles en la biblioteca municipal, a las 19.30 horas. La archivera municipal, Rosa Seser, ha sido la coordinadora de la edición.
La presidenta de la asociación considera que “en esta época tan globalizada es importantísima la figura de Vicent, arraigada a su entorno y acogedora de la gente que viene a casa nuestra. Creo que es figura que puede ayudar a la integración de los recién llegados, al darlos a conocer las particularidades de la tierra que los acoge”.
Pero sobre todo la asociación quiere perpetuar el legado de Vicent Balaguer y que sea conocido por las nuevas generaciones.

La crònica de MARINA PLAZA
Una associació cultural i republicana, al rescat del llegat de Vicent Balaguer
Mario Passero, Marina Flores Balaguer, Dolors Alexadre i Javier Ruiz-Cenzano
LA MARINA PLAZA ✍️JULIO MONFORT
Quan ja han transcorregut sis anys des de la seua mort, esdevinguda pocs mesos abans de fer els 90, únicament la Mostra de Teatre Ciutat de Dénia manté viva de manera pública la memòria de Vicent Balaguer. El premi a la Millor Obra per votació popular porta el nom. No en va va ser un dels seus precursors ja fa 35 anys, temps en què alhora va destacar com a reconegut actor i dramaturg. I el més trist és que la Mostra, cada any amb menys recursos, corre hui el risc de desaparèixer. Tot i això, aquest “oblit” d’un dels deniers més influents en les últimes dècades en els àmbits cultural i polític podria canviar a partir d’ara. Aquest és si més no l’objectiu l’Associació Cultural i Republicana Vicent Balaguer, una entitat que es va presentar dimecres passat a la Casa de la Paraula de Baleària amb la intenció de mantenir vigent el seu llegat, com va expressar Dolors Alexandre, la seua parella i companya fins als darrers dies.
L’herència que Dénia deu a Vicent Balaguer és enorme i abasta molt diversos àmbits. En el terreny polític, regidor a la dècada dels huitanta per UPV, Unitat del Poble Valencià, antecedent de l’actual Compromís, es va caracteritzar pel seu compromís amb el republicanisme valencià, sempre des de la defensa de les llibertats i amb una actitud dialogant i tolerant, allunyada de les confrontacions radicals que tant imperen i entelen el debat. Part d’aquesta ideologia i d’aquest tarannà van quedar reflectits als seus articles periodístics, especialment a Canfali Marina Alta des dels seus inicis, i als seus tres llibres d’investigació històrica: Dénia, personatges populars, Dénia a la postguerra, vivencies i documents, i Xiquets dels anys difícils, de la República al Franquisme.
Dolors Alexandre va definir l’essència política de l’entitat com un republicanisme valencià integrador, fraternal i ampli, distanciat de l’espanyol, així com de les polèmiques entre Llei de Memòria Històrica i Llei de Concòrdia, amb les quals va mostrar una postura crítica.
En l’àmbit cultural no només es va implicar i va participar en la promoció teatral, el llegendari grup Llebeig. També ho va fer amb les danses tradicionals, la ràdio, les falles i la poesia. En aquest sentit, cal destacar que va ser l’autor de l’Himne de Dénia i del de la falla Centro, com es va constatar en la presentació de l’associació. En els seus últims anys de vida va ser, juntament amb Dolors Alexandre, un dels integrants més assidus i notables per les seves qualitats com a rapsodes a les sessions del Grup de Poesia de La Marina, i un dels autors de l’obra col·lectiva Poesia a La Marina, publicada el 2016 mitjançant el premi en metàl·lic concedit aquell any per la Fundació Dénia. Un dels precursors del grup poètic, el polifacètic artista Javier Ruiz Txin, d’origen basc, membre de la primera directiva de la nova entitat cultural, va evocar la figura de Vicent Balaguer a través d’un poema en valencià especialment dedicat. Amb Dolors Alexandre i Txin, el nucli de l’associació es completa amb Mario Osmar Pássero, d’origen argentí, director de l’Escola de Teatre Comarcal i de la Mostra des dels seus inicis, i Victor Baeta, d’arrels catalanes, amic personal de Balaguer i president de l’associació literària valenciana Constantí Llombart. Altres assistents a l’esdeveniment a la Casa de la Paraula van ser la néta de Vicent Balaguer, Marina Flores, primer tinent d’alcalde Rafa Carrió, Compromís, exregidor Paco Carrió, pintor Joan Castejón, i el director de Canfali, José Vicente Bolta.
L’associació disposa d’una pàgina web, acrvbalaguer.org, on s’aniran mostrant les iniciatives actuals i futures.
Classificat: ACR Vicent Balaguer,Dolors Alexandre,Javier Ruiz Txin,Mario Passero