L’alcalde de València, Joan Ribó, ha assistit a este acte de proclamació dels premiats de la 33 edició dels Jaume I, destacats pel seu treball “altament significatiu”. Amb la seua presència, ha ratificat “el compromís municipal amb esta convocatòria anual amb la ciència”, que organitza la institució constituïda per la Generalitat Valenciana i la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats per a promocionar la investigació i el desenvolupament científic a Espanya. I, a més, s’ha afegit a la reivindicació del Jurat en reclamar “la universalització de les vacunes i que es facilite l’accés ràpid i sense costes”.
“Que la investigació científica en matèria de salut arribe a tot el món”, ha asseverat Joan Ribó, “satisfet” per les declaracions dels Jurats dels Premis Jaume I, “amb els quals compartic que qualsevol persona puga accedir a les vacunes”. “No és, només, una qüestió de solidaritat sinó de seguretat global”, ha explicat en recordar que l’Ajuntament ha fet una declaració per a la liberalització de les patents de les vacunes. “Es tracta d’una qüestió de solidaritat, però també de salut pública; esta pandèmia ens ensenya que fins que tots els països no accedisquen a les vacunes, independentment que siguen rics o pobres, la covid-19 persistirà, així com els seus efectes devastadors sobre la salut de les persones i les economies de tot el món”.
Pel que fa al Premi de Noves Tecnologies, l’alcalde, que ha assistit a l’acte acompanyat del regidor d’Innovació, Carlos Galiana, ha explicat que “l’Ajuntament afavoreix este guardó des de la seua creació, l’any 2000, “en el marc de l’aposta municipal per la investigació i la innovació”. En esta línia, ha aclarit el primer edil, “la corporació local reitera, any rere any, la seua voluntat de cooperar amb els qui treballen amb les noves tecnologies, així com amb els qui impulsen la seua aplicació en benefici de les persones i de la societat en general”.
Joan Ribó ha felicitat a la premiada en la Categoria de Noves Tecnologies en nom de la ciutat de València i de tots els valencians i valencianes, Núria Oliver Ramírez, qui a la seua trajectòria professional “compta amb projectes d’impacte social en els quals la ciència de dades i la intel·ligència artificial són la tecnologia clau”. Actualment, lidera un grup expert en models epidemiològics computacionals de gran precisió per a recomanar intervencions que continguen la propagació del virus amb mínim cost. “Una mostra del seu compromís social posant una tecnologia d’avantguarda al servici d’una gran crisi sanitària”.
En concloure l’acte de proclamació dels Premis Jaume I 2021, presidit pel president del Consell, Ximo Puig, l’alcalde Joan Ribó ha celebrat que amb este esdeveniment “València s’ha convertit, de nou, en un centre de reunió de talents, personalitats, com a Premis Nobel, i empresaris que formen part del Jurat del Premi Emprenedor”. De fet, l’alcalde ha mantingut una conversa amb el Premi Nobel de Física Serge Haroche, amb qui ha coincidit en la necessitat de desenvolupar polítiques urbanes de sostenibilitat, i li ha explicat les que s’estan duent a terme a València.
La resta dels premiats en esta 33 edició han sigut: l’astrofísica Licia Verde, en la categoria d’Investigació Bàsica; al doctor en Economia Antonio Cabrales, en Economia; l’investigador en immunologia Eduard Batllé, en Investigació Mèdica; el biòleg Fernando Valladares, en la Protecció del Medi Ambient; i l’enginyer i empresari Benito Jiménez Cambra en la modalitat Emprenedor. Tots ells han sigut triats per la qualitat dels seus respectius treballs, per part dels jurats convocats per la Fundació Premis Rei Jaume I, que, fins al tancament de termini de presentació de candidatures, el passat 5 d’abril, van rebre en la seu de la Fundació prop de 200 candidatures, amb un 20% de dones entre elles.