
El Sabadell juga les seues cartes: decisió estratègica a Catalunya per guanyar l’opa. El banc s’apropa a Salvador Illa i fa un favor a Pedro Sánchez.
Cristina Hidalgo / Xavier Alegret MADRID / BARCELONA. 22 de gener 2025
El Sabadell trasllada la seva seu social a Plaça de Sant Roc, a la mateixa ciutat que li dóna nom. El banc celebra aquest dimecres un consell extraordinari a Alacant per aprovar el canvi de domicili. Josep Oliu i César Gonzalez-Bueno ja han comunicat al president valencià la seva decisió, que és estratègica perquè apropa a l’entitat Catalunya i pot ajudar-lo a guanyar l’opa.
Cada banc juga les seves cartes i encara que la decisió no es pren per motius polítics, segons fonts financeres, apropa el Banc Sabadell al Govern de Salvador Illa i, a més gran escala, a l’Executiu de Pedro Sánchez. El primer té entre els seus objectius que les empreses que van canviar la seva seu el 2017 durant el procés independentista tornin a Catalunya. I que ho faci una empresa de l’Ibex-35, i un dels grans bancs, ajuda que d’altres facin el pas.
Amb aquesta decisió, el Sabadell s’apropa a Salvador Illa i ajuda Pedro Sánchez. Jugada rodona.
Moncloa, per la seva part, té a les seves mans la clau de l’opa, ja que és en última instància qui decideix si hi ha fusió o no hi ha fusió, malgrat les múltiples autoritzacions. No s’ha d’oblidar que la CNMC té la seva part de tècnics, però també una junta amb perfils més polítics. I al cap de l’executiu espanyol li convé que es prenguin aquest tipus de decisions en el seu intent de vendre la normalitat institucional a Espanya, per la qual cosa es podria dir que el Sabadell li fa així un favor. Amb aquesta decisió, doncs, el Sabadell s’apropa a Salvador Illa i ajuda Pedro Sánchez. Jugada rodona.
La casualitat, i els temps, han volgut que sigui un conseller delegat madrileny, César González-Bueno, qui, juntament amb Josep Oliu, torni la seu a Catalunya, mentre que al català Jaume Guardiola li va tocar emportar-se-la. La situació política ha canviat, però l’opa ha jugat un paper crucial. Tanmateix, no és la primera ocasió en què es plantegen el retorn a Sant Cugat del Vallès.
L’exconseller delegat, ara president del Cercle d’Economia, ja va temptejar el terreny en una ocasió per agafar el camí de tornada, després de l’arribada de Pedro Sánchez a Moncloa, però l’opció no va quallar davant la por a què la majoria independentista del Parlament es radicalitzés de nou. Fins i tot una font parla d’un tímid intent per part del govern de Mariano Rajoy, el 2018, per mostrar que havia tornat la normalitat a Catalunya. No es va arribar a concretar.
L’efecte del retorn en l’opa
Amb el retorn, el Sabadell colla més el BBVA, que ja es troba en una cruïlla perquè la prima que ofereix als accionistes del banc català ara és negativa. El banc que presideix Carlos Torres ha insistit diverses vegades en què no millorarà l’oferta perquè ja és molt atractiva, però atesa la situació ningú descarta que tingui un as a la màniga i ho faci.
De la mateixa forma que el president i el conseller delegat del Sabadell han negat cada vegada que se’ls ha preguntat durant els últims anys que anessin a retornar la seu a Catalunya i ara ho faran, el BBVA podria millorar l’opa encara que hi ha probabilitat que esperi que la CNMC comuniqui primer si aprova o no l’operació. I les condicions.
El Sabadell ja va temptejar el terreny en una ocasió per agafar el camí de tornada, després de l’arribada de Pedro Sánchez a Moncloa
La CNMC va decidir al novembre que no podia prendre aquesta decisió en fase u, malgrat que l’esmentada fase es va estendre durant sis mesos, i va portar l’estudi de l’opa a fase dos. Ara se centra precisament a analitzar com afectarà la possible fusió del BBVA i el Sabadell en la competència bancària d’aquestes dues regions, Catalunya i el País Valencià, on els bancs sumen quotes superiors al 30% a tots els productes de banca minorista.
Per aquesta raó, l’organisme que presideix Cani Fernández va sol·licitar a ambdues comunitats autònomes un informe preceptiu sobre si la concentració incidia al territori de forma significativa. Així, el mes passat desembre l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) va comunicar que l’operació implicaria un grau de concentració bancària “notable” i un “risc elevat per a la competència del sector bancari a Catalunya”.
De la mateixa forma, fa tot just uns dies la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana (CDCCV) emetia un informe molt crític en el qual s’oposava a l’opa del BBVA al Sabadell per perjudicar pimes i consumidors, mentre apuntava que la fusió comporta riscos per als consumidors i clients, principalment perquè deixarà preus més alts i menys qualitat dels serveis.

El Sabadell vuelve a casa: una jugada maestra que politiza la opa y arrincona a BBVA. Illa y Sánchez logran un trofeo de enorme peso político con el regreso de la entidad vallesana, en tanto refrenda la política alentada por Moncloa para Cataluña

Daniel Toledo Quer MADRID – 21 ENE 2025
La decisión del Banco Sabadell de devolver su sede a Cataluña marca un antes y un después en la oferta pública de adquisición (opa) lanzada por el BBVA para tomar la entidad vallesana. El movimiento, que se certificará este miércoles en un consejo extraordinario, supone politizar definitivamente la opa y obligar a las administraciones implicadas a tomar posición, en línea con sus intereses políticos. Se esperaba que la vuelta de las empresas a Cataluña, con la que se viene especulando en el mundo empresarial desde la victoria electoral de Salvador Illa y el nuevo clima de distensión estrenado con su mandato, tuviera a alguna de las empresas del imperio Caixa como pionera, tal vez hacia el final de la legislatura. La presión sobre Sabadell por el interés de BBVA le ha hecho tomar la delantera en ese proceso, dejando como derivada si el movimiento genera algún efecto tracción a corto o medio plazo.
La jugada del tándem Oliu/González-Bueno es tan inesperada como maestra. Para el presidente de la Generalitat, el regreso de las grandes empresas catalanas a la comunidad es un trofeo de enorme valía política, después del desgarro que supuso su adiós tras el 1-O hace siete años. Su implicación en el proceso tras la decisión, ya escenificada en declaraciones públicas, cobrará brío. Por mucho que los orígenes y la historia del Sabadell entronquen con apellidos ilustres de la burguesía catalana, no es lo mismo defender la estructura de capital, la continuidad de los gestores y el proyecto actuales con la sede en Alicante, que con los cuarteles generales radicados en Barcelona. Para Pedro Sánchez también es una auténtica pica en Flandes y un refrendo a su política sobre Cataluña, con la amnistía aún no sustanciada. Lejos de la confrontación defendida por los partidos de la derecha, el acercamiento y los pactos dan sus frutos, puede argumentar el líder socialista. Al punto de que hasta las empresas se plantean su vuelta.
La cuestión es relevante porque el Gobierno aún tiene mucho que decir en la opa, antes de que unos accionistas divididos se pronuncien. La decisión de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) de llevar su análisis a fase dos, que implica un análisis más estricto de la integración, llevará con total seguridad el procedimiento a fase tres, un momento clave en el que tendrán que pronunciarse el Ministerio de Economía y el propio Consejo de Ministros. Es de esperar que la CNMC imponga una serie de condiciones para que el BBVA puede llevar adelante la opa, sobre todo para garantizar la competencia en un segmento de pymes en el que Sabadell es un actor muy relevante. Aunque el banco vasco se plantea incluso aceptar unos requisitos duros, que le impidieran fusionar de primeras la entidad, el Gobierno puede endurecer la hoja de ruta a un nivel que haga imposible a Carlos Torres defender ante sus accionistas la creación de valor y seguir adelante con la oferta. “No se hará a cualquier precio”, ya se ha dejado claro desde el banco. La línea roja, cualquier planteamiento que implique una segregación legal de negocios, es un as en la manga que puede esgrimir el Gobierno si quiere que la fusión realmente sucumba.
La decisión obligará igualmente al PP a medir bien el discurso. No en vano, la formación que lidera Alberto Núñez Feijóo llegó a coquetear en el pasado con bonificar a las empresas que decidieran volver a Cataluña, un punto que permite al Sabadell sentirse a resguardo en todo el arco parlamentario. De hecho, a resultas de ese planteamiento, parecería lógico que la oposición celebrara la decisión, por mucho que el rédito político se cobre en la otra acera. Sabadell, a fin de cuentas, nació en Cataluña en 1881. Tal vez por la razón equivocada, a partir de hoy estará donde debe estar. Implica una normalización saludable. La pelota está ahora en el tejado de Torres. La apuesta es alta, falta por ver qué mano lleva. En giros de guion, por ahora, gana Oliu.
Article relacionat: NI GESTIÓ, NI CONTROL: ESPOLI (CONCLUSIÓ PER LA DESAPARICIÓ DE LA CAM, BANCAIXA I BANC DE VALÈNCIA). Per llegir cliqueu ACÍ
CARTA DE JOSÉ OLIU DIRIGIDA ALS ACCIONISTES

Querido/a accionista de Banco Sabadell:
Me dirijo a usted para informarle de que el Consejo de Administración ha decidido ubicar de nuevo el domicilio social del banco en Sabadell, ciudad de la que tomó el nombre en el momento de su fundación en 1881 y donde permaneció durante 136 años, hasta que hubo que trasladarlo en 2017 por circunstancias excepcionales.
El Consejo ha considerado que el momento es apropiado para volver al lugar de origen, ahora que ya no se dan las circunstancias que motivaron el cambio hace más de siete años.
La modificación del domicilio social del banco no afecta en forma alguna a la operativa con sus clientes.
He de agradecer a la ciudad de Alicante y a la Comunidad Valenciana el inmejorable tratamiento que siempre nos han dado, antes y durante todo el tiempo que han acogido el domicilio social del Grupo. Nuestro arraigo y compromiso con este territorio permanece intacto y se seguirá manifestando, con más fuerza si cabe, a través de acciones de calado financiero, económico y social.
Le adelanto que en los próximos días me dirigiré de nuevo a usted para darle cuenta de la evolución que ha tenido el negocio de la entidad en el último año, y cómo ello se trasladará a los dividendos que va a percibir en los próximos meses.
Le mando un cordial saludo y mi deseo de que tenga un año excelente.
Josep Oliu
Presidente