La singularitat valenciana.
Un dèficit que perdura
L’infrafinançament de la Comunitat Valenciana és un dels grans reptes que patim des de fa dècades. Segons dades de la Comissió de la Generalitat sobre finançament, la nostra comunitat rep un 13% menys de recursos per càpita que la mitjana de l’Estat, la qual cosa repercutix negativament en els serveis públics, l’educació i la sanitat.
Esta manca de recursos ha deixat a la nostra societat amb una infraestructura insuficient i amb serveis públics que no poden satisfer adequadament les necessitats de la població.
La incapacitat dels partits polítics valencians per abordar aquesta problemàtica és alarmant. Malgrat les promeses reiterades de reforma, han demostrat una gens sorprenent submissió a les directrius de Madrid.
PP, PSOE, Podem, Vox i Compromís, han actuat com a sucursals d’un sistema centralista que prioritza els interessos d’altres comunitats autònomes. Això ha creat un cercle viciós on la defensa dels interessos valencians queda relegada a un segon pla.
Per exemple, en els darrers anys, el sistema de finançament autonòmic no ha estat objecte de les reformes necessàries per garantir una distribució equitativa.
Mentre que regions com Madrid o Catalunya han rebut una atenció especial en termes de recursos, la Comunitat Valenciana ha quedat estancada en un model que no solament és injust, sinó que també és insostenible. Les conseqüències són palpables: més de 200.000 valencians han abandonat la nostra terra en busca d’oportunitats, i aquells que es queden es troben amb un panorama d’incertesa.
Per a trencar amb esta situació d’infrafinançament i dependència, és fonamental que els ciutadans valencians reconsideren el seu vot. Hem d’apostar per formacions que no sols parlen del que significa ser valencià, sinó que actuen en conseqüència, defensant els nostres interessos a Madrid. La clau per al nostre futur rau en deixar de votar a partits que, lluny de buscar solucions, perpetuen un sistema que ens manté subjugats.
Només a través d’un canvi en el nostre vot a favor de formacions que reivindiquen un Estat valencià amb capacitat per recaptar els nostres impostos i decidir les nostres despeses, podrem construir un futur més just i equitatiu per als valencians, d’Oriola a Vinaròs. La nostra veu ha de ser prou forta per reclamar allò que ens pertany i assegurar que els nostres recursos es destinen a millorar la vida de tots els valencians. La lluita per un Estat valencià no és només una qüestió política, sinó un dret fonamental que mereixem com a poble i com a nació.