La indústria musical valenciana demana explicacions al Consell per la gestió del festival del 9 d’octubre. La Fevim qüestiona que es venga com “la potència de la valencianitat” quan només hi ha 4 grups valencians de 21
Anna Verge @apuntnoticies À Punt NTC @apuntnoticies 27 de setembre 2024 – 07:01
La Federació Valenciana de la Indústria Musical (Fevim) ha demanat explicacions al Consell per la gestió del festival Som de la terreta, tres concerts que tindran lloc a Vila-real, València i Alacant el 5 d’octubre amb motiu de la celebració del dia de la Comunitat Valenciana. En una carta que han remés al president de la Generalitat, Carlos Mazón, demanen una reunió per la preocupació que ha generat este certamen dins del sector i la falta d’informació que els han oferit al respecte.
En declaracions a À Punt Notícies, el president de la Fevim, Luis Óscar García, ha deixat clar que estan a favor de l’organització de qualsevol concert, festival o esdeveniment musical independentment de la llengua dels artistes o l’estil de música, però reconeix que els ha sorprés el cartell d’estos concerts en el marc del 9 d’Octubre.
Com es pot veure en els cartells que ha difós el govern valencià i remarquen des de la federació, de 21 artistes que actuaran a Vila-real, Alacant i València, només quatre són valencians i, d’ells, només tres canten en valencià. Estos són Funzo & Baby Loud, Colomet, Cactus i Jazzwoman.
Entre els caps de cartell, però, destaquen noms coneguts en l’àmbit estatal com Álex Ubago, Belén Aguilera, Taburete, Íñigo Quintero o Abraham Mateo. “Ens sorprén que el festival es venga com la potència de la valencianitat i només hi ha quatre artistes valencians”, assegura el president de l’entitat, on estan representats la VAM!, l’associació de managers; MúsicaPROCV, la de promotors; i EnViu, la de sales en directe.
Amortitzat Estellés, ara ‘Terreta’ com a pim-pam-pum
El 13 de juny de 2022, Levante-EMV publicava l’article: ‘COMUNITAT’ i/o ‘PAÍS’. Els paranys dels espanyols als valencians, que començava dient:
«‘Comunitat’ i ‘País’ son els termes que utilitzen respectivament la dreta (PPCV i adlàters) i l’esquerra (PSPV i adlàters), espanyoles ambdues, per repartir-se les clienteles i anatematitzar el contrari.
Quan un valencià defensa aferrissadament el terme ‘Comunitat’ i anatematitza el terme ‘País’, en realitat està defensant el vot o suport al PPCV i adlàters.
Quan un valencià defensa aferrissadament el terme ‘País’ i anatematitza el terme ‘Comunitat’, en realitat està defensant el vot o suport al PSPV i adlàters, coalició hui en el Govern de la Generalitat amb el nom de Botànic.»
Doncs bé, han passat vora dos anys i els dinàstics espanyols, d’esquerra i dreta, havien trobat un altre parany per dividir els valencians, un nou pim-pam-pum per llançar-se mútuament i anatematitzar al contrari: el nostre -de tots- poeta valencià de Burjassot Vicent Andrés Estellés.
Els dinàstics espanyols d’esquerres (PSOE i adlàters) sabedors que els seus aliats valencians «fusterians», adscrits als Països Catalans, havien fet del poeta valencià de tots, un referent seu en marca d’exclusivitat, van saber treure profit perquè una vegada més els dinàstics espanyols de dreta (PPCV i adlàters) entraren al drap. Si no a sant de què el Govern espanyol del PSOE, va promoure des de l’Institut Cervantes a Madrid, celebrar el centenari del naixement del nostre poeta amb el depòsit d’un llegat en la Caja de las Letras de l’Institut? Però per a garantir les portades dels mitjans proclius als dinàstics espanyols d’esquerres, l’Institut Cervantes es va preocupar per a no convidar el Consell valencià a l’acte i així assegurar la seua no presència i el titular adient.
Però afortunadament, esta volta només va a entrar al drap VOX amb campanyes inversemblants, barroeres i fora de lloc; perquè des del Consell, la conselleria de Rovira, des que Vox i Barrera van ser destituïts, pel president Mazón, ha estat atenta en que el PPCV no caiguera en la provocació del PSOE i va manifestar: «s’ha estat assistint amb normalitat a tots els actes i homenatges organitzats amb motiu de l’Any Estellés als quals s’ha convidat el departament”. Però com era de preveure, la predisposició del PPCV va ser insuficient. El darrer pim-pam-pum utilitzat pels ‘comunicadors’ al servei del PSOE i adlàters no tenia visos de cessar. Però de sobte han trobat un altre motiu banal per aparcar al poeta valencià, ja prou amortitzat, per a mantindre dividits els valencians i les seues clienteles fidelitzades: la utilització del terme ‘Terreta’ per qualificar la Comunitat/País en les programacions de la Diada valenciana. Imagine que fins passat el 9 d’Octubre el pin-pam-pum el tenim garantit. Hem de reconèixer que esta segona restauració monàrquica, se ho té molt ben muntat.
Víctor Baeta i Subias, de República Valenciana /Partit Valencianiste Europeu