El president català a l’exili, Carles Puigdemont, ha comparegut aquest dijous davant de la Central European University de Viena, a Àustria, un dels centres més prestigiosos del continent. I ho ha fet en una visita que ha tingut per intenció contribuir a la internacionalització de la situació política de Catalunya, i l’anàlisi del marc d’una Catalunya independent dintre la Unió Europea. En aquest context, el president ha participat en una conferència titulada ‘La lluita per assolir l’estatus d’Estat i la sobirania a Europa: el cas de Catalunya’, que ha estat una taula rodona amb una gran presència de públic que ha aprofitat per escoltar-lo. Durant la seva intervenció, Puigdemont ha explicat l’experiència del referèndum de l’1 d’octubre i ha tingut l’oportunitat de defensar que “la revolució catalana és radicalment democràtica“.
Malgrat compartir el context històric del cas català (amb la guerra de Successió i la caiguda de Barcelona el 1714 com a base) i també l’econòmic (en què ha assenyalat com la balança fiscal pesa en contra dels interessos de Catalunya), Puigdemont ha remarcat que el moviment independentista a casa nostra no té aquests motius a l’arrel. “La nostra no és una revolució nacionalista típica amb un fort component ètnic i aquella regla d”una nació, una llengua’“, ha afirmat. “No ens hem complicat la vida d’aquesta manera tan sols per replicar Espanya a un nivell més petit, canviant el nom i la bandera però mantenint un Estat antiquat”.
Així, el president ha subratllat que l’independentisme pretén abandonar les pràctiques antidemocràtiques espanyoles i alçar-se sobre un model molt més inclusiu i permissiu. “Que ningú sigui enviat a presó per les seves opinions polítiques, o per cantar cançons en contra del rei. Que no s’espiï la seva població i que la monarquia no sigui sacrosanta”, ha desitjat. Ara bé, la convicció profunda que és impossible canviar l’Estat espanyol en aquestes matèries ha portat “una majoria de catalans” a lluitar per la independència, ha explicat als oients.
Més enllà, també s’ha referit a la repressió que ha patit l’independentisme, assenyalant que l’Estat permet els polítics catalans concórrer a les eleccions, i també guanyar-les, però mai complir el seu programa electoral. “Si ho fas, com vaig fer jo, t’exposes a passar 15 anys a la presó o tota la teva vida a l’exili“, ha lamentat. “L’arrogància dels estats ha fet impossible canviar la llei que ha marcat la humanitat”, ha dit en referència a la prohibició de permetre processos independentistes. Per contra, ha defensat que l’Estat no hauria de poder imposar-se a la ciutadania, sinó que hauria de donar motius perquè la gent estigui feliç de quedar-se. “Si una nació no es veu representada per l’Estat i no veu cap possibilitat de canvi, té tot el dret del món per autodeterminar-se. Això és la democràcia“, ha declarat.
Avant… per les repúbliques mediterrànies: la catalana i la nostra, la valenciana… https://t.co/MY9FcHGfbe
— República Valenciana #Republicavalenciana (@RVPVE) September 23, 2022
“La nostra no és una revolució nacionalista típica amb un fort component ètnic i aquella regla d’una nació, una llengua'”, “la revolució catalana és radicalment democràtica”. https://t.co/dvaIXsHNUG
— República Valenciana #Republicavalenciana (@RVPVE) September 23, 2022