VALÈNCIA PLAZA | Nacho Herrero | (traduit per ANNA) | 12/03/2022.
Alberto Núñez Feijóo va ser aquest divendres l’estrela indiscutible de la mascletà. La visita del pròxim president del Partit Popular a València es va saldar amb un rotund èxit de públic i amb un discret pas davant els mitjans en el qual es va desentendre del pacte del seu partit amb Vox a Castella i Lleó, que introdueix per primera vegada a l’extrema dreta en un executiu autonòmic. “No he capitulat en res perquè encara no sóc president del meu partit, a penes porte 24 hores com a candidat”, es va defensar.
L’inici a València de la gira prèvia al seu nomenament va despertar una enorme expectació. Tots van voler saludar-li a l’Ajuntament. De la mà del seu amic i persona de confiança Esteban González Pons i escortat en tot moment pel líder dels populars valencians Carlos Mazón i pel seu número dos Maria José Català, el gallec va atraure també al balcó del consistori a les principals referències del Botànic. Del president Ximo Puig, a la vicepresidenta Mónica Oltra o al conseller Arcadi España passant pel president de les Corts Enric Morera. I això que la Generalitat estrena aquestes Falles balcó propi en Correus. Si l’alcalde Joan Ribó pensava que la foto anava a ser la seua com a amfitrió es va equivocar. Per estar, va estar fins a l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala. Els colzes per a eixir a la foto prop del president de la Xunta es van afilar en propis i estranys.
Amb el mocador faller al coll i màscara de la Xunta, Feijóo, va xarrar abans del tret amb els responsables de la pirotècnia Benicarló, que li van brindar el que va assegurar va ser una “experiència única”. Amb l’agenda atapeïda i pendent d’anar-se a Múrcia, res més acabar se’l van emportar quasi en volandas al MuVim on li esperaven periodistes i militants.
De Castella i Lleó…
Només hi havia temps per a una pregunta dels mitjans i quasi es queda per fer. “El seu partit acaba de signar a Castella i Lleó un pacte de despatx amb Vox…”. Abans de l’interrogant, Feijóo ja sabia el que volia dir. “A Espanya quasi tots els últims governs s’han tancat després de les urnes. Lamentablement hem disgregat la política. El meu projecte és tornar a convidar a la societat al fet que faça governs forts que puguen aplicar un programa electoral sancionat per les urnes”, va apuntar. La proposta? (Facilitar) “que governe el que guanye”. L’origen de tot aquest embolic? El primer tripartit català que va desallotjar a CiU i que va estrenar un cordó sanitari contra els populars. “Des del pacte del Tinell, en 2004, l’objectiu era que el PP no poguera governar en cap lloc i a partir d’ací es van perdre els principis bàsics de la transició i de l’etapa democràtica mes intensa que ha tingut Espanya”, va denunciar.
Al final, sí que va haver-hi pregunta, arran de les declaracions del president del Partit Popular Europeu, Donald Tusk, que havia qualificat de “trista sorpresa” el pacte amb Vox i havia situat a Pablo Casado com a garantia que no anava a haver-hi “coquetejos” amb “radicals” de “extrema dreta”. I Feijóo es va posar de perfil. “No he capitulat de res perquè encara no sóc president del meu partit perquè encara no porte 24 hores com a candidat”, va contestar , obviant que no hi ha un altre presidenciable. De fet, va ser un pas més enllà i va dir “comprendre” la “decepció” dels seus socis europeus, encara que va apuntar com a culpable al PSOE. “Al PPE li agrada l’estabilitat institucional i els partits d’estat que poden pactar entre si i a Espanya el PSOE no vol ser-ho, prova d’això és que governa amb partits que no se creuen l’estat”.
… a la “Costa Daurada”
Passat el glop davant la premsa, Feijóo va parlar per a un nodrit grup de militants als quals va entusiasmar, més enllà de la relliscada de situar València en la catalana “Costa Dorada”. Va confirmar que l’elecció de València no va ser casual, va mostrar tot el seu suport a Mazón i a Catalá i no dubta assumir que la Comunitat Valenciana és la pitjor finançada “perquè així ho ha volgut el PSOE, que va aprovar el sistema de 2009”.
Però va haver-hi més. Va carregar contra la política del Govern de Pedro Sánchez que “prioritza la seua supervivència a l’interés general” i es va presentar com un possible president fiable i sòlid. “Ni de ‘selfies’ ni de tuits” sinó de gestió, serenitat i estabilitat per a recuperar votants conservadors, liberals i fins i tot socialdemòcrates allunyats del “partit sanchista”. Còmode en l’escenari, Feijóo es va vindre a dalt. “A vegades és millor perdre el govern que guanyar-lo des del populisme”, va afirmar el pròxim president del partit que acaba de pactar amb Vox.