[Article traduït al valencià per ANNA notícies de Xavier Moret publicat en VALENCIAPLAZA – 21/08/2021]
VALÈNCIA|21/08/2021. Els plecs del concurs per a contractar el servei d’extinció d’incendis forestals en la Comunitat Valenciana per als pròxims tres anys, valorat en més de 32 milions d’euros, atorguen un “radical avantatge” a empreses del càrtel del foc, la trama de companyies investigades per tripijoc dels contractes públics d’extinció d’incendis forestals.
Així ho interpreta l’empresa Plysa, signatura constituïda pels socis d’Air Nostrum per a entrar en el negoci d’extinció d’incendis, en el recurs que ha plantejat contra els plecs de contractació presentat en el Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals. En aquest, els recurrents acusen l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) que dirigeix José María Ángel Batalla [exFRAP i ara pata negra del PSOE. Nota d’ANNA notícies] d’haver elaborat uns plecs a mesura dels actuals prestadors del servei [empresa concatenada amb l’elegida en temps del PPCV. Nota ANNA].
Es tracta de la UTE formada per les empreses Martínez Ridao i Faasa, recentment rebatejada com Pegasus, que en 2017 van prendre el relleu d’Avialsa com a adjudicatàries del contracte d’extinció d’incendis en la Comunitat Valenciana. Aquesta UTE, que ara es presenta als quatre lots del nou contracte per al període 2021-23, va adquirir els avions de l’empresa de Vicente Huerta quan va esclatar cas Avialsa.
Les tres són part de les empreses investigades en l’Audiència Nacional dins de la causa oberta per delictes de suborn, fiscal, falsedat documental, blanqueig de capitals, prevaricació, malversació o alteració de preus en concursos i subhastes públiques en els contractes públics contra incendis de diverses comunitats autònomes.
El recurs de PLYSA, que ara competeix amb l’UTE de Martínez Ridao i Faasa en tres lots, se centra en dos aspectes fonamentals. D’una banda, argumenta que una quarta part de la valoració de les ofertes es basa en dos criteris “del tot injustificats” sobre “aspectes superflus” de les ofertes, com acreditar l’experiència dels pilots en els últims cinc anys, la qual cosa suposaria una barrera d’entrada per a la resta d’empreses.
A més, el fet de puntuar prestacions addicionals dels avions que resulten irrellevants per al servei i que casualment són les que únicament ostenta el model d’avió del qual és titular l’actual prestador del servei. Sobre aquest tema, aquesta “injustificada discriminació” entre licitadors pels criteris d’adjudicació s’exposa en un Informe Pericial aportat en el recurs que conclou que els requisits exigits per a l’adjudicació no suposen cap millora en la prestació del servei.
Tot això, a més, després d’haver realitzat una consulta preliminar de mercat entre les empreses que, segons el recurs, la AVSRE hauria utilitzat per a “tancar” el mercat i encaminar el concurs per a l’adjudicació del servei a la UTE Martínez Ridao i Faasa.
El TACRC, segons consta en la documentació publicada dins del concurs, va desestimar en primera instància el passat dia 5 la suspensió del procés d’adjudicació que els recurrents sol·licitaven com a mesures cautelars, però continua valorant el fons de l’assumpte a partir dels arguments aportats per Plysa per a decidir sobre la possible anul·lació dels plecs.
En el seu recurs, Plysa subratlla que les pràctiques de les empreses integrants del càrtel del foc i la seua “tolerància per l’Administració” han portat al fet que el mercat de serveis d’extinció d’incendis forestals en la Comunitat Valenciana haja estat “tancat injustificadament” a la participació d’empreses alienes a la trama.
“Sent així, ha de subratllar-se que el que s’està produint en aquesta licitació és que l’òrgan de contractació pretén continuar mantenint el model de falta de concurrència que ha vingut precedint les últimes licitacions. L’anterior evidència que si es permetera mantindre els plecs en els termes que han sigut aprovats s’estaria permetent mantindre el model de falta de transparència i igualtat entre licitadors que ha imperat en les últimes licitacions del Servei en la Comunitat Valenciana”, critica el recurs.
UN CONTRACTE SUPERIOR A 32 MILIONS
La contractació, autoritzada pel Consell a mitjan juny, valora cada anualitat en 12 milions d’euros més IVA, per la qual cosa el muntant del contracte per als tres anys supera els 32 milions, considerant tres anys més de pròrroga i el possible increment per modificacions.
Els mitjans aeris contractats, set avions de càrrega en terra i dos avions amfibis amb capacitat de llançament d’aigua, podran ser destinats també a qualsevol altre servei en matèria d’emergències i protecció civil, com a incendis de vegetació no forestal, cerca de taques contaminants, etcètera. La seua utilització preferent, no obstant això, serà en la lluita contra els incendis forestals en tindre una gran efectivitat en l’ús de retardants de llarg termini.