Un fil de la periodista cultural Ana Sharife ens convida a fer aqueix viatge a les acaballes dels anys 50 a Egipte. Després del micròfon, Gamal Abdel Nasser, militar i estadista egipci i el principal líder polític àrab de la seua època, conegut impulsor del panarabisme i del socialisme àrab:
Nasser conta una anècdota que passarà a la història. En la seua al·locució, el polític relata una discussió que havia mantingut amb un líder dels Germans Musulmans, qui –a canvi d’un cessament de les hostilitats– li havia plantejat la possibilitat d’establir algunes reformes socials, com ara la imposició del vel a les dones del país. Una possibilitat que Nasser va saber resoldre amb una ocurrència que va ser rebuda pels presents a l’acte amb hilaritat, alguna cosa que diu molt de l’opinió pública i la classe política de l’època. No ho van veure vindre.
Lo mejor de esa charla es cuando Nasser le dice al líder de los Hermanos Musulmanes: "Tu hija estudia medicina. No lleva velo. Si tú mismo no puedes imponer el velo en tu hija, ¿qué te hace pensar que yo puedo imponerlo a diez millones de mujeres egipcias?".
— Ana Sharife (@anasharife) September 26, 2019
Gamal Abdel Nasser, Alexandria, 15 de gener de 1918-El Cairo, 28 de setembre de 1970) va ser un militar i estadista egipci i el principal líder polític àrab de la seua època, conegut impulsor del panarabisme i del socialisme àrab (Partit Baas). Va ocupar el seu càrrec de president d’Egipte des de 1954 fins a la seua mort en 1970. Per la seua amistat amb la URSS, que li va construir la Resclosa d’Assuan i el seu alineament amb els països no alineats, i la nacionalització del canal de Suez, va patir els atacs d’UK, USA i França.
A continuació un noticiari en anglés sobre la nacionalització del canal de Suez i les reaccions que va suscitar en Egipte i a l’estranger.