Compromís mai ha repetit aliança electoral en unes eleccions generals. En 2008, quan la coalició no existia com a tal, es van presentar com Bloc-Iniciativa-Verds i es van quedar en un ridícul 1% dels vots. En 2011, va ser Compromís-Equo que ja va aconseguir el primer diputat; i, en 2015, van apostar per anar amb Podemos aconseguint 9 diputats.
En 2016, a la coalició se li va sumar EU i van repetir els 9 diputats. En 2019, van tornar a anar a soles (només un escó) i, en la repetició electoral, es van coalitzar amb Més Madrid (amb el mateix resultat que mesos abans). Tal vegada per això, siga una de les grans núvies a les quals festegen tots els partits adlàters al PSOE.
Després que la victòria contundent d‘Isabel Díaz Ayuso posara potes enlaire el tauler a Espanya, els moviments i picades d’ullet en entre els autoanomenats partits del canvi s’han succeït. I més amb l’eixida de l’escena política de Pablo Iglesias.
L’últim gest que no ha passat desapercebut va ser la salutació que la líder de Compromís, Mónica Oltra, va enviar a la 4a Asamblea Ciudadana que va materialitzar la fi del mandat d’Iglesias. En el vídeo -que la coordinadora de Podem, Pilar Lima, es va encarregar de difondre en xarxes socials- Oltra animava als seus ja socis en el Botànic a compartir “en el futur i en el present, aqueix camí cap a l’emancipació”.
Gracias de corazón a @monicaoltra por sus palabras de cariño para la gente de @PODEMOS en nuestra #4AsambleaCiudadana
Gràcies Vicepresidenta 💜— Pilar Lima #SíSePuede 🤟🏽🌈🔻 (@pilar_lima) June 13, 2021
Una de les responsables de l’organització de l’assemblea, Idoia Villanueva va escriure un whatsapp personal a la vicepresidenta del Consell perquè estiguera en el conclave. Amb un cap de setmana ja complicat, el dissabte va tindre reunió de la Mesa d’Iniciativa, la dirigent de Compromís va preferir no acudir però sí que va llançar una salutació a la nova direcció de Podemos. De fet, Pilar Lima, amb qui Oltra manté una bona relació, ja li havia traslladat l’interés perquè la figura de la dirigent de la formació valenciana estiguera present. Oltra va enviar una felicitació a Belarra.
‼️Muchas felicidades @ionebelarra
Anhelos, proyectos y sueños compartidos que seguro que seguiremos compartiendo desde los gobiernos y también en los barrios y en las calles
SEGUIMOS😉 https://t.co/k9eShfZHwk
— Mónica Oltra Jarque (@monicaoltra) June 13, 2021
Canvi d’estratègia: l’interés de Podemos per Compromís
Però és que, últimament, les complicitats se succeeixen. Fa unes setmanes, la presidenta d’En Comú Podem en el Parlament de Catalunya, Jéssica Albiach, es va desplaçar fins a València per a tindre sengles reunions amb Unides Podem, però també amb Compromís. Una trobada amb els comuns que, sobretot, des d’Iniciativa, el partit d’Oltra, es van encarregar de subratllar.
En els comuns creuen que s’ha obert “una nova etapa amb l’eixida d’Iglesias i l’elecció de la nova direcció de Podemos” i que ara l’espai a l’esquerra del PSOE “s’ha d’obrir i ampliar” amb noves sensibilitats. En aquest context, apunten, s’emmarca la visita de responsables d’En Comú Podem, a principis de mes, per a intentar “estrényer llaços” de cara a possibles enteses electorals en el futur.
La sintonia entre Díaz i Colau alimenta la tesi del salt de l’alcaldessa a la política estatal
Així les coses, a l’entorn de la vicepresidenta lleven ferro a aquesta mena de gestos. Accepten la idea que existeixen moviments, però no creuen que siga Compromís qui es moga sinó que, “més aviat, són uns altres els que busquen acostar-se” a la coalició. “Nosaltres estàvem abans del 15M i, mentre uns altres fluixegen, continuem tenint força i robustesa”, apunten.
Amb tot, reconeixen que la interlocució amb Lima és bona; que amb Podem comparteixen polítiques en el Botànic; i que, després de no repetir soci en cap contesa electoral, encara és ràpid per a parlar d’acords. De fet, Oltra va ser de les poques que va apostar per triar a Iglesias i no a Errejón com a soci electoral.
En Podem, per part seua, apunten que encara no hi ha cap decisió presa respecte al tema d’aliances. Recorden que el Bloc i Iniciativa tenen pendents el seu procés congressual. En aquesta línia, admeten que, mentre en Compromís hi ha gent que no pot veure a Podemos; en Unides Podem, hi ha qui tampoc vol saber res de la coalició valenciana.
Per això, malgrat considerar que la idea de crear un front ampli pot ser interessant, hi ha molts actors involucrats i no serà un procés fàcil.
Discrepàncies en Compromís. El Bloc ‘oblida’ a Podemos en la seua nòmina de possibles aliances
“Nosaltres, al País Valencià, hem d’anar a la nostra, accelerant el programa d’extensió de drets i oportunitats del Botànic, millorant la vida de les persones i fomentant una agenda política pròpia i diferenciada. És la millor manera de vacunar-nos del neoliberalisme salvatge que triomfa, amb paranys, a Madrid”, deixen clar en el Bloc.
Respecte a les aliances, assenyalen que Compromís i el Bloc “és probable” que es puguen defensar els interessos valencians “de forma més efectiva amb més presència nostra i també teixint aliances amb altres forces territorials amb les quals tinguem complicitats i de clar signe progressista”. Però amb condicions: “Sempre d’igual a igual i respectant les característiques i sobirania de cada formació i territori, amb una visió clarament confederal”.
En aquest sentit, quan repassen la nòmina de possibles aliats ‘obliden’ a Podemos. “En aqueix escenari d’aliances, que pot incloure gent com la CHA, Nova Canàries, Més País, el BNG, Més per Mallorca i altres partits”.
Davant un posicionament com el del Bloc, Compromís s’ha mostrat més partidari de buscar aliances sol de cara a les generals. Però en Podem creuen que si finalment s’aposta per un front ampli, aquest pot repetir-se en l’àmbit autonòmic. “Cal protegir al Botànic de les dretes i això passa perquè les tres forces que integrem el Consell ens mantinguem mínimament”, emfatitzen en el partit dels cercles.
Una reflexió que té la seua lògica atés que no serà fàcil, amb la tendència actual, que Unides Podem puga superar la barrera del 5% per a tindre representació en el Parlament valencià.
Canvis en Podemos
Els nou valencians (sis dones i tres homes) que han sigut triats per al Consell Ciutadà Estatal de Podemos, mostra que Podem “és un referent dins de l’organització habitada tant per la fortalesa organitzativa i iniciativa política com per participar del Govern de Botànic, exemple d’acord d’esquerres per a tota Espanya”, expliquen des de la direcció valenciana. Comença després de la IV Assemblea una nova etapa de lideratges corals, amb una àmplia presència de dones en llocs de direcció, “amb una organització més descentralitzada i pegada al territori”, com es venia demandant des de Podem. En la formació morada admeten moviments, sense concretar-se en res, en “l’espai del canvi” i indiquen que “de la mateixa manera que Yolanda Díaz és un lideratge que agrada fora de Podemos, Oltra és un lideratge que agrada més enllà de Compromís”.
Enhorabona valencians, ara a cuidar a @PODEMOS i recolzar en el seu creixement, no dubte que ho donareu tot com heu fet ací.
Una abraçada @rosamedel11 @m_tere_perez @Pauetevilo @RitaBosaho @TxemaGuijarro @MarisaSaavedraM @_EstherSanz_ @AguilarParrilla pic.twitter.com/8v943BIf94
— Pilar Lima #SíSePuede 🤟🏽🌈🔻 (@pilar_lima) June 14, 2021