En el marc d’un mar de color turquesa a la platja de Carbis Bay, a Cornualla (Regne Unit), on té lloc la cimera del G7 fins hui diumenge, Emmanuel Macron i Joe Biden van projectar la imatge d’un idil·li en potència. Per a aquesta primera reunió, els dos presidents no escatimaren mostrar els símbols de l’acord.
Des de l’obertura de la cimera presidida pel primer ministre britànic Boris Johnson, Emmanuel Macron va agafar Joe Biden, envoltant-lo afectuosament del braç mentre feia uns quants passos a la platja, durant la sessió de fotos oficial, oblidant els gestos barrera. Dissabte a la tarda, durant un tête-à-tête a la terrassa del “lodge” del president nord-americà a l’hotel de luxe que acull els líders, es van lliurar amb una llarga encaixada de mans, com per oblidar la lluita lliure, que havia intercanviat en altres ocasions el francès i Donald Trump.
“Estem en la mateixa línia”
“Els Estats Units -ja ho he dit- tornem”, va assegurar Joe Biden, en referència implícita al seu predecessor. “Crec que les coses van bé. Estem en la mateixa línia ”, va afegir. “Sí, absolutament”, va aprovar Macron en anglès. “És bo tenir un president nord-americà que formi part del club i que tingui moltes ganes de cooperar. Heu demostrat que el lideratge és una associació “.
Malgrat les rivalitats latents, els conflictes comercials no totalment enterrats o els matisos geopolítics, especialment contra la Xina, Biden reconeix la força d’Europa. “Crec que la Unió Europea és una entitat molt forta i dinàmica”, va dir. No només en termes econòmics, sinó també com a “columna vertebral” de l’OTAN. Participarà, dilluns, a Brussel·les a la cimera de l’Aliança, tan condemnada per Donald Trump, que té la intenció de “reforçar i modernitzar”, segons la Casa Blanca. Els dos presidents estan “d’acord amb els principis i els valors que han d’animar l’aliança”, segons l’Elisi.
Dimarts, Biden assistirà a una cimera amb la UE abans de reunir-se dimecres amb Vladimir Putin a Ginebra que ha manifestat que “espera que Biden sigui menys impulsiu que Trump”
L’ofensiva encantadora del 46è president dels Estats Units cap als seus aliats està funcionant, per a esta primera cimera cara a cara des de fa dos anys. “Una bufada d’aire fresc”, per a Boris Johnson, que no obstant això no havia estalviat els seus avenços cap a Donald Trump. És curiós veure, entre bastidors de la reunió del G7, el britànic intentant competir pels favors del president nord-americà amb Emmanuel Macron. Biden va decidir entre ells, enviant la seva primera invitació a la Casa Blanca el proper mes de juliol a Angela Merkel, abans de la seva sortida de la cancelleria alemanya.
Bàsicament, Joe Biden va arribar prometent 500 milions de dosis de vacuna per als països pobres, la meitat del compromís del G7. “Molt bones notícies” per a Emmanuel Macron, que estava impacient amb el nacionalisme vacunal dels Estats Units. El president nord-americà va advocar per la continuïtat del suport pressupostari a les economies i va reiterar el seu compromís a favor de la reforma de la fiscalitat mundial per “respondre a certes desigualtats de la globalització”, segons la Casa Blanca.
Finalment, va proposar el llançament d’un ampli programa d’inversions en infraestructures per als països en desenvolupament, per tal de contrarestar la influència xinesa a través de les “noves rutes de la seda”.