Que és insProject?
InsProject, com a projecte va nàixer fa ja alguns anys, concretament en 2016, quan jo vivia encara a Madrid. Va ser l’evolució natural per a mi després d’estar competint durant 25 anys en el món del ball esportiu. Sabia que en acabar la meua carrera esportiva volia ajudar al col·lectiu de persones amb discapacitat a través del ball i alhora amb la teràpia i gràcies a l’ajuda de moltes persones vaig poder dur-lo a terme . InsProject és una proposta d’activitats de treball corporal, artístic i d’oci terapèutic dirigides principalment al col·lectiu de persones amb discapacitat. Ara mateix naix com una associació perquè és una oportunitat perquè es puguen sumar més persones, per a fer que aquest projecte cresca a un altre nivell i sobretot perquè donem visibilitat a tots els beneficis que porta amb si el practicar una activitat lúdica, cultural, esportiva i que facilita la creació de vincles entre les persones, que al cap i a la fi és el més important.
Qui és Adolfo Pablos?
Adolfo continua sent en part aqueix xiquet que sempre s’il·lusionava amb tot allò que li agradava. Em continue apassionant de la mateixa manera quan sent que he de seguir un camí o un altre. He dedicat tota la meua vida al món del ball i la competició que era el que desitjava i gràcies a tot l’aconseguit i a tot el que he viscut, puc hui posar-me al capdavant d’una associació com aquesta. Si em preguntes com a persona, crec que sóc un xic sensible, compromés i m’agrada molt aprendre constantment. Crec que al final les persones no som tan diferents…sempre intentem anar en la direcció cap al que ens fa felices. Encara que aquesta pregunta segurament la poden contestar millor les persones que em coneixen.
Quins són els fins de l’associació? Com ho aconseguireu?
L’objectiu principal que té l’associació és millorar la qualitat de vida i dels recursos relacionals que tenen totes aquelles persones a les quals puguem ajudar mitjançant les activitats. Però també és molt important promoure les activitats culturals per a això, com la música, el ball, el teatre… com un mecanisme real per a fomentar la inclusió de les persones amb discapacitat o en risc d’exclusió en la societat. A través de la cultura i l’esport podem aconseguir múltiples beneficis
tant de pell cap a fora com de pell cap a dintre. Els recursos que ens dóna la Teràpia Gestalt per a aquesta mena de treball són molt importants, per la qual cosa la metodologia que emprem sempre passa per fer l’activitat amb un objectiu terapèutic, que pot ser, per exemple, aprendre a comprendre millor una emoció determinada i donar-li expressió a través del cos.
Inclusió i ball, sembla que tinga bon ritme, no?
Sempre dic que quan ajuntem a un grup de persones, a la música i el ball ocorre la màgia. Al llarg de tots els anys en què he sigut docent he vist com aquests elements fan que les persones es relacionen des d’un altre lloc…més real i amb menys capes. No utilitzar això en benefici dels qui el pogueren necessitar em sembla que seria desaprofitar uns recursos dels quals totes les persones podríem disposar. Per a mi, una de les coses més emocionants que m’han passat amb tot el projecte és quan algunes famílies m’han explicat que els seus fills o filles és la primera vegada que es relacionen amb altres cercles socials i senten que formen part d’un grup o que són tingudes en compte. O que ara gràcies a tot això, tenen més confiança a l’hora de relacionar-se amb la resta de persones. La inclusió plena és l’única via que tenim per a poder destruir aqueixes barreres invisibles que tant de mal fan… i el ball, en tots els seus vessants, em sembla un molt bon mecanisme per a això.
Teniu el suport de la Federació Espanyola de Ball Esportiu, amb el que entenem que és una associació d’àmbit estatal?
Si, encara que el centre neuràlgic de l’associació és Sagunt, podrem realitzar un altre tipus d’esdeveniments i trobades a nivell estatal. Quan vaig parlar amb la directiva de la Federació, la meua intenció era la d’animar que pogueren començar el procés d’inclusió dins de l’àmbit competitiu d’una manera centralitzada, des de la pròpia institució, perquè jo estava experimentant en aqueix moment tots els beneficis que es podien aconseguir a través del meu projecte a un nivell més xicotet. No em vaig imaginar en aqueix moment, que mesos més tard m’anaven a proposar que em convertira jo en el responsable de la Comissió d’Inclusió de la Federació, amb tot el que això suposa. Per a mi tot aquest treball va de la mà i en la mateixa direcció, tant de la Federació d’una banda, com de l’Associació InsProject per una altra, encara que siga en àmbits diferents. Desgraciadament, és un treball més lent del que ens agradaria, perquè les estructures de la nostra manera de funcionament en molts àmbits no han sigut creades en el seu moment tenint en compte tota la diversitat, per això hi ha moltes capes que revisar, però crec que a poc a poc anirem aconseguint-lo.
Com es pot formar part del projecte?
Totes les persones que ho desitgen poden passar a formar part de l’associació a través de la nostra pàgina web (www.asociacioninsproject.com) dins de la pestanya “Fes-te Soci@”. Gràcies a aqueixa aportació estaran ajudant al fet que puguem desenvolupar amb més recursos totes les eines que necessitem perquè els grups de les diferents activitats funcionen millor. Està previst poder començar en diversos centres ocupacionals de la zona, de Castelló i València el mes de setembre i esperem en breu poder informar de la creació de grups inclusius de ball i teatre en més llocs. Ara mateix el que necessitem és donar a conéixer l’Associació i en la mesura en la qual puguem, tindre el major nombre de persones associades possible. També poden seguir-nos per totes les xarxes socials.